Az antropozófus orvoslásról

Minden reggel közös énekkel kezdtük a munkát a kórházban

Végre egy gyógyítási rendszer, amely az embert tényleg egészében – test, lélek, szellem – és környezetével egységben szemléli. A konvencionális orvoslást nem veti el, hanem kiegészíti egyéb, az individuumot középpontba helyező szempontjaival. A betegségben esélyt lát a fejlődésre, és a gyógyulás érdekében komplex eszköztárat tud felsorakoztatni: természetes – ásványi, növényi, állati – alapanyagú, nagy gonddal előállított antropozófus gyógyszerek, életmód tanácsadás, masszás és mozgásterápia, művészetterápiák, külső kezelések – borogatás, pakolás – , életrajz elemzés… A terápia sohasem pusztán a betegségre, hanem mindig az egyénre szabott, és a gyógyító partnerként kíséri a gyógyulni vágyót az egészség felé vezető úton. A betegség mélyebb okainak feltárása, nem csaka tünetek kezelése a cél. Az adott kórkép segítségével elmélyedhetünk az önismeretben, tudatosan változtathatunk életünkön, s akár magasabb életszínvonalon élhetünk tovább, mint a betegség előtt.

Világszerte több ezer antropozófus orvos és terapeuta praktizál. Európában összesen tizenegy antropozófus kórház működik – Németországban és Svájcban az általános társadalom biztosítás által finanszírozva -, ahol a konvencionális orvoslás diagnosztikai és terápiás eszközeit kiegészítve, a holisztikus szemlélettel és színes terápiás palettával segítik a pácienseket. Antropozófus orvosként magam is rendszeresen konzultálok a terapeuta kollégáimmal, így a pácienst többen kísérjük, ami komplexebb képet és szélesebb terápiás lehetőséget biztosít.

Az antropozófus gyógyászatról, a egyes terápiákról és gyógyszerekről itt olvashat többet. Én ebben a német kórházban dolgoztam, a szakszerű diagnosztika és komplex kezelések mellett a környezetre is nagyon ügyeltek, például a nagy udvaron gyógynövény kert pompázott, a gondozója fél állásban kertészként, fél állásban pedig ápolóként dolgozott a kórházban, szerintem ideális párosítás.

Terápiás fafaragás
Atró kórházi koszt
Művészetterápia heroinistákkal a kórház udvarán

Zeneterápia Udoval
Minden héten tartottunk esetmegbeszélést, ahol egy páciens életútját, betegségét, terápiás tervét közösen átbeszéltük, orvosok, ápolók, terapeuták…

Tobias, a növényeket és embereket ápoló